Mobilitate cu roti de poliamida

Uneori am impresia ca oamenilor le place sa se chimuie. Pur si simplu le place sa munceasca cu muschii, nu cu mintea. La concluzia asta am ajuns cu mult timp in urma, cand inca mai lucram la tipografie. Eram la liceu, clasa a 12-a si incercam sa fac un ban in plus. Am asistat acolo la cateva “mutari” de echipamente si ce am putut sa vad sfideaza ridicolul. Pur si simplu erau chemati pentru a muta o masinarie de 700 kg dintr-o camera in alta vreo 10 oameni, care o mutau pe brate putin cate putin dintr-o camera in alta. Asta era boala tipului care avea tipografia… Le muta dintr-un colt in altul. Lume nebuna.

Ma uitam la ei si nu intelegeam cum isi imaginau ca o sa aiba in primul rand loc sa apuce de ceva al masinariei cu pricina… ca nu era loc. 10 oameni pusi in cerc au nevoie totusi de ceva spatiu… Le-am spus atunci, le-as spune si acum daca as mai avea ocazie: domne, s-a inventat roata… De ce Dumnezeului sa te chinui sa tragi de o tona de fiare cand poti sa o muti impingand-o dintr-un colt in altul? Si asta fara 10 oameni in jur… Le-am zis sa se uite dupa roti poliamida pret pe internet si sa comande vreo 6 bucati. Ii faceam noi un suport cu care sa o tragem dupa noi daca nu era posibila chiar atasarea direct la masinarie…

N-ai cu cine… Chiar nu ai cu cine… Cand vezi oamenii zgarciti si prosti e mai bine sa stai in banca ta de cat sa te enervezi cu ei. Pai de fiecare data mi-au spus ca nu mai stau ei sa comande roti, sa mai plateasca bani si pentru alea… Insa uita ca de fiecare data cand muta aparatele prin camera cei 10 oameni care vin sa saltat nu vin degeaba. Aia nu sunt tot bani? Dar in fine, m-am obisnuit cu prostia omeneasca. Se gandesc doar pe moment sa iasa ieftin, insa pe termen lung nu se gandesc nici macar de azi pe maine si e destul de pacat. De-asta nici afacerile nu merg, pentru ca sunt gandite pe termen scurt, sa facem bani acum, azi, maine si cam atat… Nu exista planuri de viitor si nu exista viitor fara aceste planuri dupa parerea mea.

Bineinteles ca s-a ales praful de tipografie, nu avea cum sa reusasca atata timp cat nu existau planuri pe termen lung in functie de care sa te ghidezi. Totul pleaca de la mentalitate si astept ca aceasta sa se schimbe. Vreau sa gandim si noi precum nemtii, sa incetam sa ne mai lacomim sau sa ne zgarcim atunci cand nu este cazul. Vom reusi oare?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.